Els trastorns del neurodesenvolupament suposen un repte diagnòstic en la primera infància. Alhora, la detecció precoç és clau per a poder intervenir com més aviat millor i així millorar l’efectivitat de la intervenció i el pronòstic.
D’altra banda, el diagnòstic explicat a la família (devolució) d’un trastorn de gravetat d’una nena o un nen de pocs anys, com en el cas de molts trastorns del neurodesenvolupament, suposa un estrès, un procés de dol i un replantejament en tots els aspectes de l’ecosistema de l’infant a partir del nivell familiar que sovint tenen repercussions en el vincle, la salut mental i el desenvolupament de l’infant.
Així ens trobem, a la clínica diària, amb el doble desafiament de detectar el tipus de trastorn de forma primerenca i acompanyar les famílies en el difícil procés de dol per tal que puguin ajudar els seus fills/es de la millor manera possible.
És per tot això que ens hem plantejat explorar si pot canviar el diagnòstic d’un trastorn del neurodesenvolupament al llarg dels primers anys de vida i de quina manera ho fa, així com analitzar quines repercussions té el canvi d’enfocament a l’entorn de la nena o nen, des de l’impacte emocional als cuidadors fins a l’activació de recursos a nivell escolar.
Es tracta, doncs, d’un estudi retrospectiu que recull l’evolució d’una sèrie de casos des de la seva entrada al CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç) fins a la reexploració neuropsicològica i l’abordatge a l’Atenció Ambulatòria de la Fundació Aspace Catalunya, centre especialitzat en atenció integral a nens i adults amb patologia del neurodesenvolupament.
A partir d’allò que hem observat, sorgeixen reflexions i consideracions sobre què és un trastorn del neurodesenvolupament, com abordar-lo i com acompanyar l’entorn a partir del procés diagnòstic.
Stefano Petrella, neuropediatre al CDIAP de Gràcia de la Fundació Eulàlia Torras de Beà i a Consultes Externes i Centre d’Educació Especial de la Fundació Aspace Catalunya. Format en psicologia infantil i juvenil, ADBB, trastorns del processament neurosensorial, teràpia basada en la mentalització amb famílies.