El passat 31 de març es va celebrar la 2ª jornada de salut mental i treball comunitari a Sant Andreu. El tema van ser les cures comunitàries, o com una comunitat s’organitza per a que les persones es puguin cuidar entre elles. El CSMIJ de Sant Andreu va participar en el comitè organitzador i el psicòleg i coordinador Claudi Paz va moderar la taula d’Infància, adolescència i joventut.
Durant la jornada es va reflexionar sobre el concepte d’interdependència contra una fantasia d’autosuficiència que impera en les nostres societats. En aquest sentit, de vegades s’imposa la creença que el patiment és una qüestió individual. En contraposició a aquesta idea, es pot donar molt més pes als factors socials que el condicionen.
A l’eix d’Infància es van presentar projectes molt diversos, com ara el projecte d’una escola per tenir cura de la salut mental dels alumnes; un espai familiar en el qual col·laboren diferents serveis del barri i un institut que ha fet un projecte conjunt amb Arep (entitat que treballa per a la rehabilitació de persones amb problemes de salut mental) i el Teatre Nacional de Catalunya.
Mirades complementàries, prevenció, desestigmatització, corresponsabilitat, art com a manera d’acostar-se a la salut mental… Aquestes són algunes de les paraules clau que van aparèixer en aquestes presentacions.
Per últim el psicòleg i psicoanalista José Leal va fer una ponència sobre l’autocura dels professionals, amb diferents aspectes que influeixen en una bona prevenció del burn out. Per exemple intentar ajustar els desitjos d’omnipotència que podem tenir els professionals en determinats moments i cuidar del propi equip: mostrar apreci, limitar l’avaluació, reconèixer les pròpies tensions, incloure l’equip en la presa de decisions, establir activitats variades, cuidar dels espais físics, entre d’altres.
Per Claudi Paz, psicòleg i coordinador del CSMIJ de Sant Andreu.