BlogTot

L’atenció precoç pot millorar un pronòstic

Al llarg de 2023, els Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) vam atendre un total de 50.291 infants, un 7% més respecte del 2022, dels quals més del 65% van ser nens i gairebé el 35%, nenes. Més de la meitat dels infants que van iniciar atenció l’any passat tenien menys de 3 anys.

Són algunes dades de l’activitat dels CDIAP de Catalunya recollides a la memòria del 2023 elaborada per la Generalitat.

Segons aquest estudi, els quatre diagnòstics principals als CDIAP van ser:

  • Trastorns del llenguatge (18,5%),
  • Trastorns de relació i comunicació (18,5%) 
  • Trastorns de desenvolupament motor (11,1%)
  • Trastorns de la regulació i el comportament (7,2%)

Les primeres etapes de vida constitueixen els fonaments de l’evolució d’una persona. En aquest sentit, l’atenció/detecció precoç pot millorar un pronòstic canviant així el curs del que seria si no hi hagués aquesta estimulació.

Els equips d’un CDIAP estan integrats per professionals de diferents disciplines que ofereixen una mirada transversal i global dels infants. Una tasca preventiva i alhora d’acompanyament d’ells i elles, així com de les seves famílies.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Atenció Precoç que es celebra cada 16 de juny, volem posar en valor la seva importància i fer visible la tasca dels més de 1.400 professionals que treballem a la xarxa pública de Catalunya.

Escolta la conversa amb la nostra directora Sunsi Segú, treballadora social al CDIAP de Gràcia, Carles Celis, vicepresident de la UCCAP, i Pablo Romo, pare d’una família atesa a un CDIAP, al pòdcast de CRÍTIC

Notícies relacionades