En la Sessió Clínica Oberta d’octubre, el neuropediatre de la FETB Stefano Petrella va parlar sobre els trastorns del neurodesenvolupament i el repte que suposa un diagnòstic d’aquest tipus en els primers anys de vida d’un infant.
Partint d’un estudi realitzat pel ponent i altres professionals de la Fundació Aspace Catalunya, Stefano Petrella va abordar la importància del diagnòstic, un procés crucial que compleix unes funcions en l’àmbit familiar, escolar i a l’hora de poder activar recursos necessaris.
Però també va explicar que aquest diagnòstic té conseqüències en l’estrès familiar, el vincle entre els cuidadors/es i el nen/a, així com en les adaptacions que es posen en marxa des de l’entorn.
A més, segons l’estudi que va presentar, no tots els diagnòstics de trastorns del neurodesenvolupament en edats primerenques seran estables: alguns/es pacients canviaran de diagnòstic quan siguin reavaluats entre els 6-8 anys.
Tot plegat va portar a una sèrie de reflexions sobre com podem millorar l’abordatge d’aquests trastorns i l’acompanyament de l’entorn durant el procés diagnòstic tenint en compte, a més, l’àmbit familiar i escolar, així com els aspectes culturals i socials.