Sessions clíniquesTot

Inscriu-te a la Sessió Clínica Oberta de novembre

És freqüent la confusió dels i les professionals de salut mental davant dels casos de nens i nenes que han patit repetides experiències traumàtiques en la seva primera infantesa. N’hi ha que funcionen molt bé a l’escola, d’altres compleixen criteris TDAH (Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat) o tenen trastorns d’aprenentatge i alguns pateixen un dany cognitiu més greu amb retards mentals significatius.

Hi ha infants que es regulen molt bé; d’altres, en canvi, molt malament. N’hi ha que es relacionen bé, d’altres que depèn: potser amb els seus companys i mestres sí, però a casa no. D’altres arriben a complir criteris del Trastorn d’Espectre Autista. En general, hi ha un cert grau de patiment psíquic, que pot ser molt alt o no tant, i que pot arribar a passar molt desapercebut. En resum, sovint reben una llista de diagnòstics que a primera vista podria semblar que no tenen res en comú.

A la llum de la psicotraumatologia, la Dra. Ana Barbero ens parlarà de com s’entén allò que els passa a aquests nens/es com Trauma Complex o Trastorn Traumàtic del Neurodesenvolupament. Donat que la victimització es va donar de manera repetida, i en els primers anys de vida, tota la seva persona rep un impacte. Tot i així, la plasticitat del seu cervell permet que nens/es dins la normalitat que viuen situacions no normals sobrevisquin física i emocionalment.

Però abans de tenir accés a la paraula, aquests infants es fan una imatge inconscient del món com un lloc hostil, de si mateixos com a dolents o no valuosos, dels altres com a no confiables. I actuen en resposta a això, en funció generalment del grau de seguretat que experimenten a cada entorn. S’entenen llavors molts dels símptomes com a fruit d’aquesta adaptació, i per tant, amb una certa capacitat de reversió, diferent en cada nen/a. Tot plegat ens porta a parlar de Trauma Complex com a transdiagnòstic, un diagnòstic “paraigües” que dona sentit als diagnòstics més específics abans esmentats.

En aquesta sessió la ponent abordarà el tema del Trauma Complex, la diferència amb els traumes que no impacten de manera tan global i el model neurosecuencial de Traumateràpia Sistèmica infantojuvenil de Barudy-Dantagnan i col·laboradors.  

Dra. Ana Barbero

Metgessa pediatra i psicoterapeuta acreditada per la F.E.A.P, màster en Psicoteràpia Analítica Grupal i Diplomada en Traumateràpìa Sistèmica Infantojuvenil per IFIV. Actualment treballa a Centre Exil como a metgessa i traumaterapeuta.

Es va formar com a pediatra a l’Hospital Vall d’Hebron, on va estar uns anys al Servei d’Oncohematologia Pediàtrica. L’any 2003, després d’algunes experiències de cooperació, es va retrobar amb la seva inquietud més social, passant a Atenció Primària per a dedicar-se a la Pediatria Social i Comunitària. A l’ICS va crear els Grups Multifamiliars de Criança per a nadons, una experiència interdisciplinària que va durar 10 anys. L’any 2018 va deixar la seva plaça per a dedicar-se específicament a les famílies amb més patiment en la seva criança.

Es va formar com a traumaterapeuta i l’any 2023 va començar a treballar com a metgessa experta en Trauma i Traumaterapeuta a Exil, centre referent en atenció a víctimes de violació de drets humans.

És mare adoptiva i a la seva consulta combina els Grups Multifamiliars per a famílies adoptives amb l’acompanyament i orientació en puericultura i criança terapèutica, així com amb la psicoteràpia infantojuvenil des del paradigma del bon tracte.

Notícies relacionades