NotíciesTot

II Jornada de les Taules de Salut Mental de Barcelona | Cap al nou Pla de Salut Mental 2023-2030

El passat 26 de gener es va celebrar la Segona Jornada de les Taules de Salut Mental de Barcelona al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb el títol “La força de la col·laboració”. En el marc d’aquesta trobada es van compartir iniciatives i projectes que s’han engegat els darrers anys des de les quasi 450 organitzacions que treballen amb l’Ajuntament per la salut mental de la població barcelonina. Una oportunitat per fer balanç del primer Pla de Salut Mental 2016-2022 i acabar de perfilar-ne el segon (2023-2030).

Claudi Paz, psicòleg de la FETB i coordinador del CSMIJ de Sant Andreu, va participar a la taula “La mirada interseccional per abordar vulnerabilitats múltiples” presentant el projecte XAC (Xarxa d’Actuació Col·laborativa). Es tracta d’una iniciativa per atendre en xarxa famílies amb problemàtica complexa dels barris de la Franja Besós. Actualment està en fase pilot i es duu a terme en col·laboració amb serveis educatius, socials i de salut que proposen un pla conjunt i dialogat amb les famílies per a treballar a favor del seu benestar.

El nou Pla de Salut Mental preveu posar l’accent en diferents aspectes, com podria ser la necessitat de despatologitzar el malestar emocional, la importància de reforçar la intervenció comunitària, o bé la idoneïtat de posar un major èmfasi en la gent gran, la interculturalitat o la diversitat sexual i de gènere, entre d’altres.

L’aliança que es va formar l’any 2016 entre l’Ajuntament i la Taula de Salut Mental, en què participen 50 representants de diferents entitats i institucions de la ciutat vinculades a la salut mental, ha permès dissenyar i posar en marxa una sèrie de serveis pioners com el Telèfon de Prevenció del Suïcidi, el Konsulta’m i el Xat de suport emocional per a joves, entre d’altres.

Foto de portada de l’Ajuntament de Barcelona

Notícies relacionades