Sessions clíniquesTot

[INSCRIPCIONS] Sessió Clínica Oberta de febrer: “Presentació del programa SATMI (Servei d’atenció a la població immigrada) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu”

En la Sessió Clínica Oberta de febrer Lola Aparicio i Yolanda Osorio López ens acostaran el programa SATMI (Servei d’atenció a la població immigrada) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, nascut el 1997, i ens explicaran qui són, què fan, a qui atenen i com treballen.

S’abordarà la necessitat de prendre consciència de les dificultats i barreres que hi ha en l’atenció dels seus usuaris/àries i les possibles opcions per tal de pal·liar-les.

Les ponents descriuran les patologies principals en el terreny de la salut mental que presenten les persones immigrades i els models actuals d’atenció transcultural per a l’abordatge amb un enfocament intercultural.

Pel que fa als estudis descriptius sobre el benestar i el patiment emocional d’aquesta població, compartiran els resultats a partir de la investigació en el terreny de l’equip de Migrasalut del Parc Sanitari, del qual formen part les nostres ponents.

Tindrem en compte de manera rellevant com el context i les condicions de vida generals provoquen, mantenen i resolen (en el millor dels casos) la patologia dels nostres pacients.

D’altra banda, ja de manera més específica, desenvoluparan com es materialitza en els/les menors i adolescents el fet de formar part d’una família amb recorregut migratori, o bé haver estat ells/es sols/es qui han fet aquest recorregut i són encara infants. Es considerarà la implicació que tot això pot tenir en la salut mental, en la identitat i el sentit de pertinença, i l’adquisició del seu lloc al món; què suposa venir d’un “altre món” i seguir “entre dos mons”.

Les ponents compartiran situacions i les seves conseqüències en els perfils habituals que atenen procedents de la Xina, el Pakistan i el Marroc principalment. Patrons migratoris familiars, relació de la família amb compatriotes i amb el nostre medi, models de criança i educatius i xocs culturals intrafamiliars i amb figures referents del nostre context (educadores, professores, professionals de la salut i l’ensenyament, etc.).

Seguint amb menors i les seves famílies, també analitzaran aspectes específics de la migració sense referent adult, de les reagrupacions familiars de diferents orígens i de les experiències traumàtiques viscudes, així com de la retraumatització que genera la vida al nostre entorn sent “l’altre”.

  • Ponents: Lola Aparicio i Yolanda Osorio López
  • Quan: dimarts, 14 de febrer a les 10h30
  • Webinar gratuït a través de ZOOM

Registra’t aquí: https://bit.ly/SCOfebrer-registre


Lola Aparicio és llicenciada en Psicologia per la Universitat de València 1990-1995. Psicòloga clínica. PIR al Parc Sanitari Sant Joan de Déu 1996-1999. Va començar com a resident a SATMI el 1997 i forma part de l’equip des del 2001 fins a l’actualitat. Trajectòria professional en atenció clínica a diferents dispositius de la xarxa assistencial de Sant Joan de Déu: Hospital de Dia, Comunitat Terapèutica i CSMA, de forma compartida amb SATMI.

En els darrers anys en exclusivitat a SATMI, amb l’atenció a persones immigrades especialment vulnerables, adolescents que han llegat sols/es o han estat reagrupats/des, dones que han patit violència masclista i població sol·licitant d’asil. Juntament amb l’equip de SATMI participa en la docència i la formació a diferents professionals i equips sobre la temàtica específica del nostre àmbit de treball, la repercussió de la migració en la salut mental i l’abordatge terapèutic transcultural.

Yolanda Osorio López és llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona 1987-1992. Psiquiatra coordinadora del programa SATMI del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu des de l’any 1997. Coordinador del programa ESMES (Equip d’atenció a Salut Mental per a la població sense llar de la Ciutat de Barcelona) des del 2018. Col·laboració amb l’equip MigraSalut d’investigació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

Postgrau d’Atenció en Salut Mental en situacions de Violència política i Catàstrofe i postgrau en Teràpia sistèmica a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Autora de diversos articles i col·laboradora en l’elaboració de la guia de recomanacions per al disseny de dispositius assistencials competents culturalment de l’AEN (Associació Espanyola de Neuropsiquiatria). Professora al postgrau sobre Psicologia d’emergències i catàstrofes. Participació en múltiples sessions de formació adreçades a professionals sobre atenció a Salut Mental en contextos interculturals.

Notícies relacionades