La investigació sobre el maltractament i l’adversitat en els trastorns de l’espectre autista (TEA) no ha adquirit prou impuls fins els darrers anys.
Hi ha evidència sobre una major prevalença d’assetjament per part d’iguals (Stanyon et al., 2022) davant d’altres formes de maltractament, però encara no hi ha un acord universal malgrat que la majoria dels estudis consideren que aquesta població no només és més vulnerable, sinó que és més susceptible (McDonnell et al., 2019).
La relació entre els antecedents traumàtics i la presència de trastorns i experiències psicòtiques està establerta tant en la població general com en d’altres patologies. Uns antecedents que s’han associat amb més gravetat, pitjor pronòstic, més presència de comorbiditats i més taxes de conversió a psicosi (Read & Bentall, 2012; Croft et al., 2019). Tot i això, hi ha una evidència escassa d’aquesta relació en els TEA.
En la Sessió Clínica Oberta de desembre, el psicòleg clínic Jorge Aguado mostrarà les dades preliminars del Projecte Adversitat i Trauma en TEA (Reg. HCB/2022/0553), que es va iniciar el 2022 amb l’objectiu d’estudiar els efectes de l’adversitat i el maltractament sobre el curs, pronòstic i simptomatologia psicòtica en adolescents diagnosticats de TEA.
Es realitzarà un estudi descriptiu transversal en què es compararan usuaris de la mostra reclutada amb diagnòstic TEA que presenten antecedents traumàtics davant d’aquells que no.
S’elaborarà així mateix un model de regressió múltiple per tal d’establir quins antecedents (quins tipus d’adversitat i maltractament) i covariables (clíniques, familiars i sociodemogràfiques) prediuen amb més precisió la gravetat i la presència de símptomes psicòtics.
Amb tot això, el ponent intentarà il·lustrar tres hipòtesis: la primera, si els antecedents traumàtics –i quins en major mesura– prediuen gravetat en el TEA. La segona, si també prediuen experiències psicòtiques. Finalment, si la presència d’experiències psicòtiques, com passa en la població general i en altres patologies, prediuen una major gravetat.
L’objectiu de l’estudi és introduir en els protocols d’atenció la valoració sistemàtica d’aquests antecedents i optimitzar els protocols d’intervenció per a millorar l’atenció i la qualitat de vida d’aquests pacients.
Jorge Aguado Gracia, psicòleg clínic del CSMIJ Eixample (Hospital Clínic) i PCP Sagrada Família. Responsable de grups per a famílies i infants amb TEA. Format en tractaments conductuals, intervencions en població infantojuvenil i trastorn mental sever. Àmbit de recerca en adversitat i maltractament. Investigador IDIBAPS.