L’autisme en femení: afinant la mirada
- Quan: dimarts, 8 de febrer
- Horari: 10h30 – 12h
- Modalitat: online a través de ZOOM
Inscriu-t’hi gratuïtament aquí
Ponents:
Núria Farrés Martí: psicòloga i psicoterapeuta. Coordinadora clínica del Centre Carrilet. Professora i membre associada de l’ACPP.
Júlia Miralbell Blanch: psicòloga, PhD; especialitat en neuropsicologia. Coordinadora Unitat de Diagnòstic i assessorament en TEA Carrilet. Professora associada Dept. Psicologia clínica i psicobiologia de la Universitat de Barcelona.
Resum:
La descripció de l’espectre de l’autisme actual té clarament un biaix de gènere. Les nenes, noies i dones manifesten els símptomes de manera diferent: poden ser més comunicatives, desenvolupar estratègies per estar socialment més adaptades i presentar uns interessos restringits més subtils.
Tradicionalment han passat desapercebudes, amb un diagnòstic més tardà o amb un llarg recorregut d’altres diagnòstic previs (fòbia social, TOC…) fins arribar al d’autisme, especialment en els casos amb capacitats cognitives preservades.
Elles relaten un gran esforç i patiment per poder viure en societat i presenten més risc de tenir un altre trastorn psiquiàtric associat en algun moment de la seva vida.
Com podem detectar les nenes amb TEA de manera precoç? Com podem acompanyar-les en el seu procés de desenvolupament? Se sap que l’adolescència és un període crític i encara més per elles, tant per la creixent demanda social com pel desenvolupament sexual i de la seva identitat.
En aquest sessió clínica, a través de casos i una revisió teòrica, parlarem de l’autisme en femení: quina és la simptomatologia i com evoluciona? Quines són les senyals d’alarma més precoces? Què passa en el desenvolupament de la identitat sexual i de gènere a l’adolescència?