Dimarts, 13 de desembre vam celebrar la Sessió Clínica Oberta “Procreació assistida, criança i vincle”, a càrrec de Núria Camps i Bellonch, doctora en Psicologia, psicòloga clínica, psicoterapeuta psicoanalítica i exdirectora del Servei de Psicologia Clínica de la Fundació Puigvert de Barcelona.
La Dra. Camps va introduir el tema amb una explicació sobre el desig de fill, la identitat parental i les funcions parentals en general per després abordar els aspectes psicològics de la infertilitat, la qual és una crisi vital que suposa un dolor emocional molt estudiat en termes d’ansietat i depressió i també és un dol de dols quant a que s’estructura al voltant de tres nuclis de pèrdua que conjuguen el passat, el present i el futur.
Tanmateix, va explicar que la seva pràctica clínica al llarg de més de 35 anys mostra “una tendència destacada d’evitar el reconeixement psicològic de la pèrdua de la fecunditat biològica”, amb presència d’estratègies defensives d’evitació que dificulten l’afrontament del procés de dol.
Quatre recomanacions a la pràctica clínica de la procreació assistida
- No minimitzar els efectes emocionals per la pèrdua de la fecunditat biològica en l’atenció de primera línia.
- Promoure una atenció integral que reconegui la dimensió psicològica i simbòlica de la fecunditat.
- Incorporar equips interdisciplinaris.
- Gestionar protocols assistencials que respectin els temps individuals d’elaboració dels dols abans i durant l’aplicació de TRAD.
En definitiva, tal com va afirmar l’exdirectora del Servei de Psicologia Clínica de la Fundació Puigvert, orientar l’atenció clínica a ajudar les parelles a trobar el millor moment i la millor manera d’esdevenir pares més que a obtenir l’embaràs a tota costa.