NotíciesTot

El CAC elabora una guia sobre els sistemes de control parental que ofereixen les plataformes com Netflix i les xarxes socials

Després del debat que va suscitar el visionat per part de molts menors de 16 anys de la sèrie El juego del calamar de Netflix, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), ha elaborat una guia sobre els sistemes de control parental que ofereixen les plataformes de vídeo a petició i les xarxes socials.
La guia informa els pares i mares que els serveis audiovisuals a petició, com ara Netflix o HBOMax, permeten establir perfils per edats, així com que es pot establir un codi PIN per restringir l’accés a determinats continguts en funció de la qualificació per edats. També s’informa que les plataformes ofereixen una funcionalitat que permet als pares i mares revisar el contingut que han vist els fills i filles.
El president del CAC, Roger Loppacher, ha explicat que “hi ha encara un gran desconeixement dels sistemes de control parental ja existents” i ha destacat que “l’objectiu és que els pares i mares els coneguin i els activin per evitar que els fills i filles menors estiguin exposats a continguts perjudicials per la seva edat, així com per a limitar el seu temps de consum”. Així mateix, ha demanat a les famílies “visionar conjuntament els continguts audiovisual per tal de fer un acompanyament i fomentar-ne la lectura crítica”.
En un comunicat el CAC recorda que, segons una enquesta Òmnibus publicada el 2017, al 86% dels adults els preocupa que els menors d’edat tinguin accés a continguts d’Internet que puguin ser perjudicials. Els continguts que generen més inquietud són, per aquest ordre, la violència, la pornografia, les drogues i el sexisme. En línia amb aquesta preocupació, el mateix percentatge de la població catalana (86%) considera que els menors d’edat no tenen prou cura de la seva privacitat a la xarxa. Malgrat tot, només 1 de cada 4 progenitors pren mesures perquè no visionin sols els continguts.
Segons explica el CAC, la iniciativa ha sorgit pel compromís de la institució per augmentar la protecció dels menors d’edat, i especialment per la polèmica generada el mes d’octubre passat per l’exposició dels menors a continguts inadequats, como ara la sèrie de Netflix El juego del calamar. Aquesta sèrie mostra una senyalització, decidida per Netflix, de sèrie no recomanada per a menors de 16 anys. El Consell va indicar aleshores que estava treballant per establir una guia que orientés als pares i mares a implementar els sistemes de control parental que ofereixen les plataformes d’internet.
Guia del programa eduCAC sobre les eines i característiques del control parental a internet

Notícies relacionades