BlogTot

Estiu amb adolescents: com acompanyar-los

Per Nuria Marcús, educadora social de la FETB al CSMIJ (Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil) de Sant Andreu

Comencen les vacances escolars i amb elles sorgeixen molts dubtes i algunes pors de com acompanyar els fills/es adolescents per tal que puguin gaudir de l’estiu amb unes rutines  que, tot i tenir uns ritmes diferents, siguin  equilibrades en termes de descans i activitat.

Cada adolescent és un món, un món adult en construcció, i per tant no hi ha consells comuns per a tots/es. Alguns adolescents s’hauran avançat a les famílies i ja hauran reservat els casals de tecnificació a l’esport que practiquen la resta de l’any. D’altres estaran oberts a fer quelcom, però no saben per on començar a cercar entre l’oferta disponible. També n’hi haurà que veuran en l’estiu únicament un moment de descans, i en aquest cas som els adults del seu entorn qui els haurem d’animar a trobar un equilibri entre el descans i un estiu actiu.

Davant d’aquesta negociació, molt present i necessària en l’etapa de l’adolescència, el més important es fer-los partícips: que es facin càrrec del seu dia a dia, ja que segurament els adults seguirem la major part de les seves vacances lectives treballant. En aquest sentit, nosaltres haurem d’establir uns mínims que assegurin les rutines de son i alimentació, que regulin l’ús de pantalles i acompanyarem a triar la opció d’oci que més els engresqui.

A l’àrea de Barcelona disposem d’una web on es centralitzen la major part de l’oferta de casals, stages i colònies classificades per temàtica, districtes i edat. Trobareu tota la informació a https://www.barcelona.cat/vacances/ca.

També trobem una oferta d’activitats puntuals i/o casals en torns de matí o tarda als serveis de dinamització juvenil de cada barri. Acostumen a trobar-se als equipaments dels Centres Cívics, Casals de Joves o Centres Juvenils del vostre districte. La majoria de l’oferta es pública i de caràcter gratuït.

Sigui quin sigui l’interès dels i les nostres adolescents, hem de tenir present que per a ells/es, i depenent del seu tarannà, l’estiu sol significar temps de no matinar, de poder dormir més hores i de fer més ús de pantalles: ja sigui per a poder dedicar mes temps a jugar, tenir llargues converses de WhatsApp o estar més connectat/da a xarxes socials i poder saber què estan fent la resta d’amics i amigues durant les vacances.

És important reflexionar conjuntament sobre quin és el valor que donen a l’ús de les pantalles, més presents per disponibilitat durant l’estiu, i així poder entendre que per a ells/es pot significar l’única manera d’estar connectats al grup d’iguals durant les vacances. Això no és quelcom negatiu, sempre i quan els ajudem a trobar un equilibri, pensant en quant de temps ampliarem l’ús de pantalles i podent fer revisions regularment de les aplicacions, del temps dedicat a cada una, a més d’acompanyar en la reflexió de que en cap cas serà l’única forma de contactar amb la resta: la presencialitat és molt enriquidora, a l’estiu i durant tot l’any.

Pel que fa als videojocs (PC o videoconsoles) també es pot valorar ampliar-ne l’ús durant l’estiu i proposar un joc conjunt quan arribin els dies de descans familiar. Interessar-nos per les coses que els agraden, riure plegats/des de com els adults ens endinsem en aquest jocs i que siguin ells i elles qui ens ensenyen coses noves.  

És important continuar mantenint horaris, adaptar-los al temps d’estiu i poder-los flexibilitzar si la situació ho requereix. Així com també mantenir les rutines, adaptant-les a les vacances i intentant gaudir en família sempre que sigui possible.

Notícies relacionades