BlogTot

Estiu amb infants: temps per a compartir, temps per a gaudir

Per Lourdes Rius, psicòloga de la FETB al CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç) de Gràcia

Ja s’acosta la tan desitjada i a la vegada temuda època de vacances escolars. Què fem amb els infants? Aquesta pregunta, com ja sabeu, no té una única resposta, en te moltíssimes. Provaré de donar-vos algunes idees.  

Si els progenitors treballen i no hi ha ajudes externes, o no en voleu/podeu fer servir, una de les opcions més triades son els nombrosos casals que hi ha pel territori. Segur que preguntant als centres educatius o Ajuntaments us poden donar diferents referències d’entitats que duen a terme aquest tipus de lleure a l’estiu.

Jo em centraré en quan progenitors i nens/es poden tenir temps compartit, sense anar a treballar i sense activitat escolar o extraescolar. Quines activitats podem fer amb els petits i petites quan estan de vacances i els pares podem estar amb ells/es?

  • Les estones que trieu estar a casa podeu aprofitar per a fer totes aquelles coses per a les quals costa trobar temps durant l’any. Podeu cuinar junts, fer sucs, batuts. Podeu fer pintura, manualitats. Esquinçar paper, retallar, fang, plastilina. Podem fer joc compartit amb aquelles joguines que tenim per casa. Cal escoltar, estar atent, a les propostes que ens fan els infants i intentar sempre enriquir una mica més el joc del qual ells/es parteixen.
  • Una activitat potser no tan atractiva d’entrada, però que és important per a que els infants agafin autonomia, és anar-los incorporant en la mesura de les seves possibilitats en les tasques de casa. Poden ajudar amb supervisió adulta a rentar utensilis de la cuina, ajudar a guardar la roba i altres petites tasques domèstiques adaptades a la seva edat. També és interessant poder dedicar temps a les tasques d’autonomia personal. Que es triïn  la roba, ser pacients mentre es vesteixen, rentar-se les dents, fer una motxilla per sortir de casa,… Anar nombrant i acompanyant en les diferents tasques que durant l’any moltes vegades fem els adults perquè el rellotge marca el nostre pas.
  • Canteu molt! Les cançons són molt importants per al desenvolupament emocional i del llenguatge.
  • També podem fer i gaudir d’activitats fora de casa que van lligades a la temporada d’estiu, com banyar-se a la piscina o la platja. Recordeu sempre de vigilar contínuament als més petits/es mentre estigueu en un espai on hi hagi  aigua. No sortiu en les hores de màxima calor, millor a primera hora del  matí o a ultima de la tarda. Per a ells no només és divertit gaudir de l’aigua, el camí fins arribar-hi també pot ser una aventura si hem d’agafar algun transport, o podem anar passejant pel carrer.
  • A l’estiu, com durant tot l’any, també podeu aprofitar per anar a les biblioteques que tingueu pel vostre territori. Podeu mirar contes, en teniu de totes classes i per a totes les edats. Moltes d’elles programen activitats com conta contes i a l’estiu s’hi està fresquet!

Tot i ser temporada de vacances us recomano seguir unes mínimes rutines de son i d’àpats. Ja sabem que l’estiu -i les vacances- comporten per elles mateixes una mica de descontrol i disbauxa, però amb els més petits i petites és important mantenir un mínim d’estructura en els horaris, ja que això els ajuda a anticipar i regular-se.

La paraula anticipació també és important en la petita infància. Tot el que pugueu explicar i estructurar del que passarà al dia següent els ajuda a poder estar més tranquils i adaptar-se millor.

El consell més important és poder dedicar temps als vostres fills i filles, adaptant-vos al ritme dels més petits, independentment de l’activitat que trieu. Poder fer amb temps, dedicació, paciència, posant atenció, posant paraula, escoltant-los i atenent les seves necessitats. Durant el curs són moltes les vegades que ells/es s’han d’adaptar a les presses adultes i als tempos que marca el dia a dia. Gaudim de compartir.

Notícies relacionades