En un moment com l’actual, quan els casos de depressió en adolescents malauradament estan en auge, és important recordar alguns aspectes bàsics, com ara ser conscients d’algunes senyals d’alarma i també de tot alllò que els pot ajudar.
La nostra companya Sílvia Rufián, psicòloga de la FETB que treballa al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Sant Andreu i al CSMIJ de Montcada i Reixac, ens dona algunes claus sobre la depressió en adolescents.
Senyals d’alarma de depressió en l’adolescent
- Canvis a nivell emocional: augment de la tristesa o la irritabilitat, sentiments de desesperança, sentiments de culpa o autocrítica excessiva, baixa autoestima, idees de mort.
- Canvis a nivell somàtic: cansament o pèrdua d’energia, insomni o hipersòmnia, augment o pèrdua de gana, somatitzacions (freqüents mals de cap, mals de panxa).
- Canvis a nivell comportamental: pèrdua d’interès en activitats que abans resultaven satisfactòries o en les relacions amb els amics/família i tendència a l’aïllament; disminució en el rendiment acadèmic; conductes autodestructives: consum de drogues, autolesions; pèrdua de costums (higiene, alteracions horàries, del son, etc.).
Elements que poden ajudar en la depressió
- Detecció precoç: coneixement per part de les famílies, adolescents, instituts i personal sanitari dels símptomes de la depressió.
- Fàcil accés a recursos terapèutics: recursos accessibles per als adolescents, derivacions sense demora a recursos especialitzats.
- Promoure conductes de salut: facilitar estils de vida saludables (esport, ús de pantalles, etc.), facilitar la comunicació dels adolescents amb els adults de l’entorn.