BlogNotíciesTot

La depressió en l’adolescència: senyals d’alarma i què pot ajudar

En un moment com l’actual, quan els casos de depressió en adolescents malauradament estan en auge, és important recordar alguns aspectes bàsics, com ara ser conscients d’algunes senyals d’alarma i també de tot alllò que els pot ajudar.
La nostra companya Sílvia Rufián, psicòloga de la FETB que treballa al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de Sant Andreu i al CSMIJ de Montcada i Reixac, ens dona algunes claus sobre la depressió en adolescents.
Senyals d’alarma de depressió en l’adolescent

  • Canvis a nivell emocional: augment de la tristesa o la irritabilitat, sentiments de desesperança, sentiments de culpa o autocrítica excessiva, baixa autoestima, idees de mort.
  • Canvis a nivell somàtic: cansament o pèrdua d’energia, insomni o hipersòmnia, augment o pèrdua de gana, somatitzacions (freqüents mals de cap, mals de panxa).
  • Canvis a nivell comportamental: pèrdua d’interès en activitats que abans resultaven satisfactòries o en les relacions amb els amics/família i tendència a l’aïllament; disminució en el rendiment acadèmic; conductes autodestructives: consum de drogues, autolesions; pèrdua de costums (higiene, alteracions horàries, del son, etc.).

Elements que poden ajudar en la depressió

  • Detecció precoç: coneixement per part de les famílies, adolescents, instituts i personal sanitari dels símptomes de la depressió.
  • Fàcil accés a recursos terapèutics: recursos accessibles per als adolescents, derivacions sense demora a recursos especialitzats.
  • Promoure conductes de salut: facilitar estils de vida saludables (esport, ús de pantalles, etc.), facilitar la comunicació dels adolescents amb els adults de l’entorn.

Notícies relacionades