BlogTot

La prevenció dels abusos sexuals infantils és una tasca en la qual tots/es som responsables

Segons l’Organització Mundial de la Salut, un de cada cinc menors pateix una situació d’abús sexual abans dels 17 anys.

Hem de saber que patir un abús sexual, en especial durant la infantesa, canvia la pròpia manera en què veiem el món i de com ens relacionem amb els altres.

La protecció dels menors i la prevenció d’aquestes pràctiques és una tasca en la qual tots i totes som responsables. La prevenció és vital per educar-nos com a societat: hem d’estar atents a les senyals d’alerta. Des dels nostres diferents serveis, la FETB treballa i vetlla per a l’acompanyament dels infants i les seves famílies.

Davant la mínima sospita, hem de crear les oportunitats i facilitar els escenaris per a què l’infant s’expliqui. I oferir una escolta contenidora i receptiva.

IDEES PREVENTIVES CLAU

 • Intimitat
  És una part interna i profunda de la vida d’una persona. Comprèn emocions, relacions, formes
  de relació, cos, sexualitat… Aquesta es construeix a partir de les experiències de socialització que ens nens i nenes van tenint al llarg de la vida.
 • Privacitat
  És l’exercici i presa de decisió per part dels adults responsables sobre quins aspectes dels menors resten en intimitat i la cura en no exposar-los públicament.
 • Secrets
  Confondre als infants amb finalitats enganyoses pot ser un factor de risc. Estarem atents quan algú s’acosti d’una manera poc apropiada als nens i nenes per parlar de secrets, confidències i sorpreses.
 • Consentiment
  És l’acord explícit del menor. En els diferents tipus d’interaccions i contextos és important tenir en compte la seva voluntat i la nostra supervisió.
 • Dret al propi cos
  La reivindicació del dret i el respecte al propi cos, així com a la sexualitat i l’afectivitat dels infants.

Laura Valero, treballadora social i pedagoga de la FETB (CSMIJ Sant Andreu).

19 de novembre

DIA MUNDIAL DE LA PREVENCIÓ CONTRA L’ABÚS SEXUAL INFANTIL

Notícies relacionades