BlogTot

Parlar del suïcidi pot salvar vides

El suïcidi és la primera causa de mort evitable entre el jovent de Catalunya i l’OMS (Organització Mundial de la Salut) reconeix que és un greu problema de salut pública arreu del món.

Els efectes de la pandèmia de la covid-19, la pressió que suposen les xarxes socials, la tendència social a no integrar el dolor en els processos de vida són només alguns dels fenòmens que expliquen l’augment dels casos de suïcidi i temptatives entre els i les joves en els darrers anys.

Tot i així, el suïcidi segueix sent un tema envoltat d’estigmes, falses creences i silencis. Per aquest motiu, i aprofitant que el 10 de setembre es celebra el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, volem parlar sobre alguns factors concrets que poden ajudar a prevenir el risc de suïcidi.

Centrar-se en la prevenció del suïcidi és una prioritat. Ser sensibles davant la salut mental dels éssers estimats i parlar-ne pot salvar vides.

FACTORS PER A PREVENIR LES IDEACIONS I LES TEMPTATIVES SUÏCIDES

Claudi Paz, psicòleg sanitari de la FETB i coordinador del CSMIJ de Sant Andreu

Reduir el patiment i generar esperança

Es sol creure que pensar en el suïcidi és fruit d’un trastorn mental o d’haver patit moltes situacions difícils al llarg de la vida, però això no és necessàriament així. Tothom pot tenir moments en què aquestes idees apareguin quan se’ns presenta una situació que ens fa patir i que genera molta desesperança, arribant a pensar que no hi ha maneres de sortir-se’n. Les persones som vulnerables i tenim els nostres límits encara que de vegades costi reconèixer-los. Per afrontar dificultats i buscar vies per a millorar sovint ens cal comptar amb ajuda. Hi ha professionals de diferents disciplines disposats/des a acompanyar-te en aquest procés.

Sentir que pertanys a un col·lectiu

Cada persona és diferent i no tothom té les mateixes necessitats a l’hora de relacionar-se. D’altra banda, som éssers socials i formar part d’un grup ens ajuda a sentir-nos cuidats/des i que a la vegada podem ser importants per algú. Pot ser que darrerament hagis patit decepcions en aquest sentit o que no acabis de trobar gent amb qui compartir experiències i interessos. Des dels serveis comunitaris de salut et podem ajudar a trobar espais per a millorar les teves relacions.

Rebaixar culpes

Quan travessem un moment difícil sovint no ens valorem, ens retraiem coses a nosaltres mateixos i de vegades podem sentir-nos culpables i una càrrega per als altres. Aquests pensaments són legítims, però són fruit del propi malestar. També els poden originar discussions que haguem tingut amb família, parella o amistats en les quals de vegades es diuen coses des de l’enuig del moment. Si et trobes en aquesta situació és important parlar-ho amb algú de confiança. És probable que la gent propera no s’adoni de com ho estàs passant. Tothom té les seves pròpies dificultats i la seva part de responsabilitat en situacions de conflicte, no t’ho carreguis tot a les teves espatlles.

Parlar del suïcidi

Hi ha molta més gent del que et penses que ha passat per una situació així, però fins ara s’ha parlat molt poc del suïcidi. Portar temps donant voltes al tema de la mort sense poder-ho compartir o haver fet algun intent sense que ningú en tingui coneixement et fa ser més vulnerable. T’animem a que ho expliquis a algú amb qui puguis comptar i que consultis algun professional.

Pot ser que coneguis una persona molt propera que estigui tenint idees, hagi fet un intent o s’hagi suïcidat. Quan això passa a algú que estimem emocionalment ens quedem trasbalsats i també ens pot produir culpabilitat. En aquest cas també és idoni que en parlis amb algú.

Recursos per a la prevenció del suïcidi

Altres serveis de suport emocional (no específics de prevenció del suïcidi)

Notícies relacionades