Dimarts 8 de novembre vam celebrar la Sessió Clínica Oberta “Conducta suïcida a la infància i l’adolescència: comprensió per a la prevenció”, a càrrec de Francisco Villar, psicòleg clínic, doctor en Psicologia i coordinador del programa d’atenció a la conducta suïcida del menor a l´Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.
Al llarg de la història, el suïcidi ha estat considerat una problemàtica excessivament complexa, multicausal, multifactorial, polièdrica i una altra sèrie d’adjectius que emfatitzen i posen en relleu la seva complexitat. En les darreres dècades, això ha estat així, en part, perquè s’ha confós la dificultat per a la seva predicció, amb la dificultat per a la seva prevenció o comprensió. Aquest plantejament ha tingut greus conseqüències, potser la pitjor ha estat el fet de desincentivar la implicació de tots/es en la seva prevenció.
El suïcidi no és complex, és impactant. La predicció del suïcidi no és a l’abast de ningú encara; per contra, la seva prevenció i comprensió sí són accessibles per a tothom.
En aquesta sessió el psicòleg clínic Francisco Villar va compartir la seva experiència en aquesta temàtica i va donar algunes claus per a comprendre millor el suïcidi i poder així treballar conjuntament en la seva prevenció.
Alguns dels punts que va abordar van ser:
– Com pot aparèixer la conducta suïcida?
– Quins són factors de risc i quins són factors protectors
– Avaluació de la conducta suïcida
– Programes de prevenció