En la Sessió Clínica Oberta de gener, els psicòlegs Laura Pérez, Isabel de Palacio i Albert Torné ens van acostar al treball que realitzen a la Unitat Bàsica CDIAP- CSMIJ de Sant Andreu amb grups paral·lels d’infants amb perfil TEA i les seves famílies.
Són uns grups que s’ofereixen en la transició dels nens i nenes d’un servei a l’altre (CDIAP-CSMIJ), un moment particularment sensible en la seva evolució.
Es tracta d’un dispositiu setmanal en dos espais diferenciats: d’una banda, el grup d’infants on es treballa la psicomotricitat considerant el cos com el primer continent del self i, alhora, vehicle de relacions amb el món exterior i l’altre.
En paral·lel, es porta a terme un grup de pares dels nens/es en el qual s’ajuda a pensar en el funcionament psíquic de l’infant amb TEA i possibilita un espai on poder compartir les dificultats i angoixes que senten en el seu dia a dia.
Un treball compartit i lligat que, segons van explicar el i les ponents, ha enriquit a tots els participants (infants, famílies i professionals) des que es va posar en marxa al curs 2015-16.
Per què el treball paral·lel?
- Afavoreix la participació dels pares.
- Treballar aquí i ara sobre les dificultats dels infants, ja que participen activament del procés terapèutic.
- Un terapeuta disponible per acollir les inquietuds dels pares: mirar el seu fill acompanyats per Altres, amb una distància suficient per diferenciar-se i pensar sobre el seu fill amb una distància.