En la Sessió Clínica Oberta de maig, Alfonso Freire va abordar la representació de la salut mental als imaginaris audiovisuals de la indústria creativa.
En aquest context, va presentar algunes investigacions que ha dut a terme. Una d’elles consistia en analitzar com representa la intel·ligència artificial els problemes de salut mental.
Els resultats van demostrar que la IA hi associava imatges relacionades amb una narrativa més aviat del cinema o la literatura de terror, contribuint així a estigmatitzar la salut mental.
Quan feien cerques a Google, en canvi, trobaven testimonis reals de persones amb trastorns de salut mental que eren ben diferents. Un fet que els va portar a pensar que aquests imaginaris audiovisuals provenen de la indústria creativa: cinema, sèries, literatura i videojocs i de com s’hi han representat els trastorns de salut mental al llarg de la història.
En aquest sentit, es va centrar en desenvolupar de quina manera el cinema i els videojocs representen les persones amb trastorns de salut mental. Una realitat que sobretot en el cas dels videojocs està canviant en alguns casos arrel d’un major interès per part dels usuaris al voltant dels temes relacionats amb la salut mental.