Un any més l’equip de la FETB recomana llibres i contes que tracten directa o indirectament sobre la salut mental. N’hi ha molts adreçats a infants i també tenim alguna proposta per a més grans. Vols saber quines són? Segueix llegint.
La Laura Lara, educadora social del CSMIJ (Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil) i referent del programa Eskolta’m a Montcada i Reixac, aprofita el seu hobbie de contacontes i amor pels contes per fer una àmplia i detallada llista de recomanacions:
- El cazo de Lorenzo/El cassó d’en Gerard
Editorial: Juventud
Edat: primera infància en endavant
Tracta sobre la salut mental o algun tret característic de la persona que el fa especial entre la resta.
- Por cuatro esquinitas de nada/Per quatre cantonades de no res
Editorial: Juventud
Edat: primera infància en endavant.
També recomanat des e la primera infància, tracta sobre la integració, les diferències i com adaptar-nos a aquestes pel que fa als demés. Està representat per figures geomètriques, molt senzill i xulo per treballar aquests conceptes.
- El libro negro de los colores
Editorial: Zorro Rojo
Edat: de Primària en endavant.
El títol del llibre és metafòric ja que tot el llibre està il·lustrat en negre, no obstant hi ha una part de lletra d’impremta i l’altre en Braille i els dibuixos també estan en relleu. Penso que per ser Braille no és necessari regalar aquest conte a algú amb pèrdua gradual o total de visió, sinó com a eina de conscienciació als infants que no es troben amb aquest tipus de literatura i poden a través del conte comprendre realitats diferents.
- La zebra Camila/La zebra Camil·la
Editorial: Kalandraka
Edat: primària en endavant.
Una història entretinguda de com una zebra ha perdut les seves ratlles i entre tot el seu entorn d’amistats li van donant una ratlla i va configurant la seva identitat. Considero que es pot tractar l’estigma, i la importància de deixar-se ajudar.
- Tinc un volcà
Editorial: El cep i la nansa
Edat: primera infància en endavant
Conte per primera infància per tractar la gestió de la ràbia, frustració, ira…
- Respira
Editorial: Akiara
Edat: Primària en endavant
Un conte per tractar com trobar la calma a través de la respiració en moments de remolins interns. Il·lustracions molt boniques!
- No soy perfecta/No soc perfecta
Editorial: Barbara Fiore
Edat: Secundària en endavant
Parla de com tot i aquelles coses que no ens agraden de nosaltres mateixes o que trobem que no encaixen amb la resta, poden convertir-se en fortaleses en ocasions i/o aprendre a acceptar-nos amb el que som, no sempre agradarem a tothom però també podem millorar aspectes que no ens fan bé.
- Jo vaig amb mi/Yo voy conmigo
Editorial: Thule
Edat: primària en endavant
Uns il·lustracions precioses que tracten com a vegades el nostre entorn pot anar apagant aquells trets característics de la nostra persona, allò que ens fa únics i com a través d’estimar-nos com som podem tornar a brillar sense necessitat de l’aprovació de ningú. És fantàstic!
Posteriorment la mateixa autora va treure Yo soy/Jo soc que té relació amb el conte “Jo vaig amb mi”, és preciós!
- Qué le pasa a Uma
Editorial: NubeOcho
Edat: Primària en endavant
Tracta sobre com una mare es qüestiona què li passa a la seva filla perquè va veient com s’apaga i finalment tracta sobre l’assetjament escolar.
- El árbol rojo/L’arbre vermell
Editorial: Barbara Fiore
Edat: Secundària en endavant
El meu conte il·lustrat preferit per excel·lència. L’autor és un màquina i tots els contes són extraordinaris amb les temàtiques que tracta. Està enfocat a públic adult però aquest en concret té molt de joc per adolescents i joves. No us explico de què va, us recomano que el busqueu i el llegiu.
La nostra companya del departament d’Administració Laura Montserrat (CSMIJ / CDIAP Gràcia) suggereix:
- “Naciste para brillar” és un llibre infantil per a potenciar l’autoestima dels teus fills/es.
- “Creo en ti” és un conte que mira de donar eines als infants per tal que trobin solucions a situacions que poden ser complicades de gestionar a nivell emocional.
El psicòleg clínic i coordinador del CSMIJ de Montcada i Reixac Albert Montaner fa una proposta adreçada a adolescents i adults:
- “Diferente”, d’Eloy Moreno, és una novel·la molt imaginativa que pot ser llegida per adolescents o adults. Tracta sobre una nena ingressada en un hospital per càncer i enllaça històries i personatges.
I per últim, el psicòleg sanitari i director Assistencial de la FETB Lluís Díaz comparteix una recomanació per adults:
- “Por si las voces vuelven” és un testimoni sobre l’impacte de la salut mental des de la perspectiva en primera persona del còmic i comunicador Ángel Martín.