BlogTot

SANT JORDI 2024 | Les recomanacions de l’equip de la FETB

Arriba un dels dies més bonics de l’any i l’equip de la FETB recomana llibres i contes sobre salut mental, o que en un sentit ampli ens poden servir en aquest àmbit. N’hi ha per a petits, joves i grans! Segueix llegint!

Cristina Carbó, psicòloga clínica CSMIJ Sant Andreu

“Una mirada a la salut mental en la discapacitat intel·lectual”, Cristina Carbó i Bonjoch, Santi Artal i Traveria

El recomanaria perquè és un llibre bonic, narratiu, sensible, que ens apropa a entendre i a reflexionar sobre la salut mental i el sofriment emocional, així com la manera en què vivim els límits i dificultats, com a persones, com a professionals i com a societat. 

Claudi Paz, psicòleg sanitari CSMIJ Sant Andreu

“¡Despertad, oh jóvenes de la nueva era!”, de Kenzaburo Oé

Un relat molt emocionant en què el protagonista, a través de la relació que té amb el fill amb un trastorn de salut mental, comença un viatge introspectiu en el qual va revisant la seva pròpia vida, la relació amb el seu propi pare i el seu posicionament envers la societat. Voldria destacar la prosa potent i suggerent de l’autor, Kenzaburo Oé, premi Nobel de Literatura.

Elena Álvarez, terapeuta ocupacional CSMIJ Montcada

“L’efímera”, de Stéphane Sénégas

És la història de dos germans que entenen el procés de la mort a partir de la seva mascota, la qual descobreixen que només viu 24h. Després de saber aquest fet, decideixen que la nova mascota visqui un dia ben intens, el millor de la seva vida. Al final del conte, els germans fan una petita reflexió, comparant-ho amb les persones: “Nosaltres és com si visquéssim un sol dia, però més llarg”. 

“Aquest Robot soc jo”, de Shinsuke Yoshitake

És la història d’un nen que li sembla tant avorrit fer diferents tasques quotidianes, que decideix construir un robot. Per tal de fer això, necessita identificar i poder descriure trets característics propis. És un conte que pot ajudar a mirar-se a un mateix, poder construir-se a partir de reconèixer què ens agrada i què no, quines característiques físiques tenim, particularitats pròpies de la personalitat, de la família, del nostre entorn… Poder identificar allò que ens diferència dels altres, entenent que cada persona és única. 

“La maleta”, de Chris Naylor-Ballesteros

És una història que tracta sobre les persones que arriben d’un lloc llunyà a un nou territori. Els protagonista és un animal estrany, a ulls dels altres animals. Dubten de la història que aquest els explica i decideixen investigar. Al final del conte, es pot veure com es desperta l’empatia, la tendresa i l’acolliment que finalment mostren els altres animals al protagonista. Aquesta història és una manera de poder transmetre als infants empatia i respecte cap als refugiats i nouvinguts. 

“Mírame a los ojos”, de John Elder Robinson

Està basada en una història real i actualment es una persona molt coneguda a EEUU. Tracta sobre un noi que des de que era petit sentia que no era igual als altres. Té una historia de vida força intensa i particular, a vegades sembla surrealista. Quan és adult, el diagnostiquen d’Asperger i pot entendre moltes coses que li passaven, maneres de fer i actuar. 

Kàlia Planells, psicòloga clínica CSMIJ Gràcia

CONTES

“Tu cuerpo es tuyo” de Lucía Serrano

Prevenció de l’abús sexual de menors.

PER A PARES

“El cerebro del niño explicado a los padres”, d’Álvaro Bilbao

Llibre curt i senzill de llegir. Coneixements bàsics per tenir informació sobre el desenvolupament dels infants i com acompanyar-los al creixement.

“Tormenta cerebral” de Daniel J. Siegel

Per a comprendre millor els processos que es donen a l’adolescència i com poder continuar exercint de pare/mare en aquesta etapa.

“Hermanos no rivales”, d’Adele Faber i Elaine Mazlish

Per a germans amb relacions molt conflictives.

¡Los hijos lo valen!”, de Barbara Coloroso

Família i educació. Per convertir-nos en la millor versió possible per als nostres fills/es.

TDAH

“TDAH. Estrategias para impulsar el Desarrollo integral”, de Ángel Terrón

Consells pràctics per a pares amb fills amb TDAH.

Lourdes Martinez, administrativa CSMIJ Sant Andreu

“El alienista”, de Caleb Carr

Segle XIX. Un periodista (que pertany a la classe social alta, però s’ha quedat sense diners, només té el títol nobiliari), una dona avançada a la seva època que és policia (encara que fa de secretària del comissari) i l’alienista, que és com s’anomenava al principi als psicòlegs, s’uneixen per tal d’investigar un assassinat. Una novel·la sobre els papers inicials dels psicòlegs i especialistes en trastorns mentals al camp de la investigació criminal.

“El sutil arte de que (casi) todo te importe una mierda”, de Mark Manson

Escrit pel blocaire Mark Manson, es tracta d’un llibre d’autoajuda sense les idees que tots som fantàstics ni que sempre som culpables del que ens passa. Va de reconèixer les nostres limitacions i acceptar allò bo i allò dolent en cadascú de nosaltres. Algunes de les frases que més m’agraden són: “A la merda amb la positivitat!” i “No tots podem ser extraordinaris: hi ha guanyadors i perdedors a la societat, i això no sempre és just o és culpa teva”. 

Ruth Ros, secretària de gerència i RR HH

“Cineclub”, de David Gilmour

Un llibre que tracta de la situació actual dels nostres adolescents i de com un pare busca, d’una manera poc convencional, acostar-se al seu fill a través de les pel·lícules.

Notícies relacionades